Catatan harianSalam..minggu lepas aku berkesempatan pulang ke rumah berjumpa ayahanda dan bonda yang disayangi..macam2 cerita yang berlaku minggu lepas tapi aku yakin setiap yang berlaku ada hikmahnya

"Bolah jadi kamu menyukai sesuatu perkara tetapi ia sebenarnya buruk bagi kamu dan boleh jadi kamu membenci sesuatu perkara tetapi sebenarnya ia baik bagi kamu"

aku pulang hari khamis malam dan sampai di LCCT lebih kurang jam 11 malam, ayah dah tunggu dengan keretanya, sampai di rumah lebih kurang jam 12.30 mlm..sampai je terus cium tgn emak yg sudah pun menunggu di muka pintu

"Uni pergila makan, mak ada buat mee sup untuk uni" lembut suara ibu bertutur..

Aku pun salin pakaian dan makan ditemani emak dan ayah..

Esoknya (pagi Jumaat) aku perlu berurusan di pejabat agama..mulanya aku ditakdirkan berjumpa dengan seorang pegawai yang agak banyak karenah..

"Adik tak boleh buat macam ni, adik dah salah ni..adik kene jumpa ustaz ni dulu sebelum datang sini"..begitu la lebih kurang dia menegur aku..

kemudian datang la seorang pegawai dikenali ngan nama Us. Khairi, seorang pegawai agama yang baik hatinya.."em, xpe dik,saya akan cuba membantu apa yang terdaya. dah jadi tugas saya.."katanya..

Alahmdulillah ,urusan yang dijangka siap pada petang hari dapat siap pada pagu tu juga..Syukur yang tak terhingga buat Ilahi yang memudahkan segala urusan..amin..

petangnya aku bertolak ke tanjung karang bermalam di rumah kawan..malam tu aku mengajar adik-adiknya mengaji, walaupun masih darjah 1 dan darjah, mereka telah pun boleh membaca Al-Quran walaupun tajwidnya agak lari sedikit..

Sabtu pagi, aku pulang semula ke rumah usai sarapan pagi, samapai di rumah aku membantu abang (yang baru sampai dari Nilai) dan adikku Ezzat (yang baru sampai dari Cheras) bergotong royong membersihkan rumah, huh berpeluh juga dibuatnya..terutama sekali ketika menurunkan almari dari tingkat 2 ke tingkat 1..

Selepas solat asar, kami bergotong royong menanam pokok bunga di halaman rumah..haa.. yang ni aku kurang mahir, abang aku lagi mahir sebab dia minta pada pokok bunga walaupun bekerja sebagai jurutera..tapi aku membantu juga la walaupun xpandai, belajar sedikit-sedikit dari abang..

hari ahad, awal2 pagi lepas subuh aku menemani abah dan emak ke johor kerana ada urusan di sana tapi kami xleh lama sebab flight aku kul 5 petang, jadi lebih kurang kul 12 dah bertolak dari johor menuju ke LCCT dan singgah makan tengahari di tol ayer keroh

sekian, catatan yang tak seberapa dari aku..

"Terfikirkah kita..
burung-burung yang terbang jauh berbatu-batu
pulang semula ke sarangnya
Siapakah yang memandu arah mereka???
Allah Lebih Mengetahui"

No comments:

Post a Comment